Dag 314-320 (12 t/m 18 september 2011) MTX, kamp en andere zaken

De afgelopen week was een drukke week, veel gebeurd.

Maandag heeft Xena voor de eerste keer de MTX in een push gekregen. De chemo zit dan in een spuitje en wordt via de PAC ingespoten. De Erwinase, Vincristine enz. loopt via een infuuszak, dit duurt dus langer. Een push is secondenwerk. Eerst is de Erwinase ingelopen en toen de chemo afgekoppeld werd, is de MTX toegediend.

De MTX heeft Xena eerder gehad maar het was toch wel spannend hoe zij hierop zou reageren. Tijdens het toedienen kun je een vieze smaak in je mond krijgen, dus we gaan maar zo’n groot blik chupa chups kopen, dat scheelt dan weer met die vieze smaak.

Xena heeft toch wel last gehad van de MTX. Ze is nog steeds een beetje verkouden, misschien speelt dat ook mee. In ieder geval was dinsdag geen goede dag.

De klas van Xena is maandag voor drie dagen vertrokken naar Bakkum voor het introductiekamp. Helaas kon Xena niet mee, maar dinsdagavond zouden ze spelletjes gaan doen, met aansluitend een disco. Ondanks dat Xena niet fit was, zijn wij toch ‘s avonds die kant op gereden. Xena heeft het goed volgehouden en heeft een paar uurtjes ‘gewoon’ meegedaan met haar klasgenoten. Toen de disco begon, zijn wij weer vertrokken, een leuke afsluiting van een mindere dag.

Xena met haar klasgenoten tijdens kamp Bakkum

Tom, bedankt voor de foto!

Woensdag weer een dagje VU. Het was druk op de dagbehandeling. Via twitter en hun blog (www.hartong.com)  volgen wij de familie van Pim. Pim is klaar met de behandeling en een van de weinige lotgenoten die wij volgen, die ook in het VU onder behandeling stond/staat. Pim moest woensdag bloed laten prikken en zij kwamen gezellig langs op de DBH. Wat een heerlijk mannetje is het. Het was fijn om zijn ouders Reinier en Gwenda even te spreken. Lotgenotencontact doet goed!

Onderonsje tussen twee kanjers

 
Toen wij klaar waren, zijn wij nog langs afdeling 9B gelopen. Nigel lag daar in verband met de hoge dosis MTX-kuur. Er waren net verse saucijzenbroodjes gebakken bij het winkeltje op de begane grond, dus we konden Nigel verwennen en onszelf natuurlijk ook. Het voelde vertrouwd om weer even op 9B te zijn, we hebben toch een heftige periode hier meegemaakt en Xena kreeg dan ook veel complimentjes dat zij er zo goed uitzag. Buiten spraken wij Sanne ook nog, een van Xena d’r vaste verpleegkundigen, dat was helemaal fijn.
 
Donderdag is Xena een paar uur naar school geweest. Het was zo vreemd om even kindloos te zijn. Ik heb mijn tijd wel nuttig besteed met boodschappen doen bij o.a. de molen in Santpoort. Ik heb weer een aardige voorraad meel en broodmixen en de broodbakmachine heeft al weer wat broodjes gebakken.
 
School ging goed, maar het traplopen valt haar zwaar tegen. Ze was dan ook best heel erg moe toen ik haar weer ophaalde. Maar ze heeft het maar toch weer mooi gedaan, elke dag zal ze weer een beetje sterker worden.
 
Vrijdagmorgen weer richting VU, Xena niet fit, beetje verhoging, verkouden. Bij het lichamelijk onderzoek was haar rechterzijkant zeer pijnlijk. Het was niet haar lever of een ander orgaan, het leek meer op een rib of spierpijn. Een echte verklaring hiervoor hebben we niet. Wel heeft Xena woensdag en donderdag 1km op de loopband gelopen (in een kwartier tijd), mogelijk komt het door het lopen in een andere houding.
 
‘s Middags kregen wij visite van Guusje en haar moeder Yvonne. Guusje moest voor een interview en een fotoshoot voor de Libelle in IJmuiden zijn. Best een lange dag, dus dan is het wel zo gezellig om bij ons een tussenstop te maken. Het was heel fijn om Yvonne en Guusje weer te zien. Het was lekker weer, dus we hebben in de tuin gezeten. Dus dames en heren, hou de kerstspecial van de Libelle in de gaten, want daarin kunnen jullie Guusje bewonderen.

Zaterdag voelde Xena zich fit, maar haar moeder iets minder. Na twee goede dagen, werd ik weer keihard met beide benen op de grond gezet. Van de week was Xena al naar mij toegekomen dat zij een leuk idee had voor mijn aankomende verjaardag. Omdat zij niet zelf iets kon kopen, wilde ze graag samen met mij naar Juwelier Ris om een bedel uit te zoeken voor onze armbanden. Alleen al dat zij zelf met dit idee kwam, deed mijn ogen vochtig worden (ja, ja ik ben een emomuts). Dus pillen ingenomen en samen met Marcel en Xena naar de juwelier. We hebben een hele mooie bedel uitgezocht, een zilveren bedel met witte/parelmoerkleurige hartjes erin, symbool voor onze verbondenheid.

‘s Avonds kwamen Sander, Boxie en Bronty bij ons eten. Jeanine was met vriendinnen een paar dagen naar Portugal. Na het eten samen tv gekeken, een ouderwets gezellige avond.

 Zondag had ik een high tea omdat mijn vriendin Nandy 50 is geworden. Een zeer geslaagde middag. Xena had vriendin Kiki op visite en wat ik heb begrepen, hebben die zich ook goed vermaakt. Toen ik boven was, hoorde ik Xena beneden lachen, dansen, zingen en gek doen. Ik was weer helemaal ontroerd, het was gewoon net alsof de ‘oude’ Xena weer terug was. We maken genoeg lol, maar dit was toch anders. Xena zei mij later dat zij precies hetzelfde gevoeld had. Even weer zijn zoals zij was voordat de leukemie bezit nam van haar leven.

Dus al met al een drukke week, waarin ik het gevoel heb dat er een positieve kentering plaatsvindt.

xAnja

2 thoughts on “Dag 314-320 (12 t/m 18 september 2011) MTX, kamp en andere zaken

 1. willeke

  hee !
  fijn weer wat van jullie te lezen, en fijn dat goed gaat met Xena ! je zou op school even moeten vragen of je geen liftpas kunt krijgen, die heb ik zelf ook en is erg fijn scheelt mij toch steeds 4 verdiepingen lopen. hebben jullie ook een eigen wc op school ? ik vind het echt heel erg goed & knap van je dat je toch bent gegaan. ik heb trouwens nog een leuke tip voor je met je haar. je hebt denk ik wel van die buffs he, als je ze heel dun vouwt/oprolt en dan je pruik op en die als haar band dan kun je een ontzettend leuke staart doen. want de achterkant rolt wel op maar daar doe je de onderkant van je haarband gewoon voor ! en ik heb laatst hele leuke mutsjes gekocht bij h&m want ik had altijd last dat het statisch werd en daar heb je dan geen last meer van ! sterkte !

  Reply
 2. Debby

  Dat laatste stukje is mooi om te lezen en ik hoop dat er steeds meer van die momenten komen, ik duim ervoor!!!!!

  Groetjes Debby.

  Reply

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *