Dag 83 (25 januari 2011) stollingsfactor 10

Vandaag moesten wij exact 4 uur na de traxiparine-gift van de ochtend bloed laten prikken in het ziekenhuis. Omdat ik natuurlijk op tijd wilde zijn én de taxi iets eerder kwam, waren we uiteindelijk een uur te vroeg. We hadden heel stoer geen rolstoel mee genomen, waardoor het toch nog een pittige onderneming werd, maar ook dit is weer gelukt. Marjan (die van het Kenia-project) kwam Xena nog een hele speciale kraal brengen. Een kraal die zij en haar collega Vera meegenomen hadden uit Kenia gemaakt door de masai’s als dank voor het meewerken aan de film over sonde-voeding. Xena mocht als eerste kiezen en ze koos voor een kraal in de vorm van een zebra. Heel bijzonder, zal er binnenkort een foto van maken.

Bloed prikken ging goed en we konden snel weer richting huis. Inmiddels hebben wij ook al de uitslag van deze stollingsfactor 10, die is keurig (waarde is 0,87 en dat is goed moet namelijk tussen 0,5 en 1 liggen). De medicatie hoeft niet bijgesteld te worden. Dat zijn dus goede berichten!

Xena was vandaag niet heel erg fit, die dagen van en naar het ziekenhuis, de onrust, hakken er toch aardig in. Vanmidaag kwamen Esther en Mitzy iets voor mij brengen en toen hebben we samen nog wel thee gedronken, maar daarna is ze gelijk weer naar bed gegaan. Ze heeft zelfs nog ruim 1,5 uur geslapen, iets wat ze al heel lang niet meer gedaan heeft. Ze zal het wel nodig gehad hebben.

Vanavond kwam dezelfde dame van de thuiszorg langs en zij had wat naaldjes en spuitjes meegenomen zodat ik kan gaan oefenen, idd op een sinaasappel. Het is overigens wel verwarrend, misschien dat iemand het antwoord weet, maar in het ziekenhuis prikken ze op 45 graden, thuiszorg (en de beschrijving van het medicijn schrijft dat ook voor) prikt loodrecht dus op 90 graden. Ik heb deze prikken ook wel gekregen en dat ging ook altijd loodrecht. Waarom kiest men voor 45 graden (Fion????)? Voorlopig komt thuiszorg nog even en let ik goed op en als Xena het vertrouwt, ga ik op haar ‘oefenen’, tot die tijd zijn er geen sinaasappels veilig in ons huis.

Vandaag weer een pluim voor onze apotheek. Xena moet volgende week weer starten met mercaptopurine (6-MP), dit is een chemo die oraal ingenomen wordt. Standaard wordt dit geleverd in een drankje, maar Xena vindt dat dus heel vies, als het moet, moet het, maar ik had van onze kinderarts gehoord dat er een apotheek in Haarlem was die ook pilletjes van 10 mg kon leveren. De medewerkers van de apotheek zijn op zoek gegaan, maar hebben deze pilletjes niet gevonden. Nu heeft onze apotheker dus besloten deze te laten maken bij een andere apotheek en zelfs in de exacte dosering die Xena nodig heeft (33 mg). Wat een topactie weer!! Wij zijn zo blij met Apotheek Velserbroek!!!

Morgen gaan we echt vakantie vieren, jullie lezen later wel of dit ook echt gelukt is!

xAnja

17 thoughts on “Dag 83 (25 januari 2011) stollingsfactor 10

 1. Hetty, Doortje & Maron

  ‘wij’ ( thuiszorg Icare) prikken ook 90 C…je kunt het Anja! Al geloof ik best dat het moeilijk is je eigen kind te prikken. Wat een super apotheek, de warme douche van Radar is voor hun! Toch fijn zon IPad :0) kan ik nog fijn even vanuit mijn bedje je update lezen! Welterusten…

  Reply
 2. Milou

  Fredje is oke olé olé.
  Ik denk eerlijk gezegd dat het niet zoveel uitmaakt hoe je prikt. Bloeduitstortingen zal ze toch wel krijgen (ook door de prikken van de wijkverpleegkundige). Mars heeft mij ook geprikt met fraxiparine, maar ja, die is gewend om te prikken hahaha.
  Truste voor straks en ik hoop dat jullie morgen eindelijk een rustig dagje zullen hebben.

  Reply
 3. Nathalie (DLT-forum)

  als verpleegkundige prik ik ook op die hoek van 90.:een huidplooi pakken, en dan loodrecht injecteren. (de buik doet het minste pijn ;))
  wat goed om te lezen dat jullie weer een stap verder zijn in het hele protocol!

  en die moeilijke dagen… dat kan ik me goed voorstellen.
  Voor straks (want het is al na twaalven :)) wens ik jullie een mooie, rustige dag zonder hoofdpijn voor jou Anja en een heerlijke relax-dag voor Xena en de rest van de familie!

  dikke knuffel uit Limburg

  Reply
 4. brigitte

  He meiskes 😀

  Het wordt saai, maar ook hier gewoon huidplooi en hup loodrecht erin 😀

  Ik wens jullie een echte vakantie-dag toe, met weinig pijn, lekker rustig en veel lol!!

  Dikke knuf uit het (wederom witte) zuiden

  Reply
 5. Mieke

  Ik lees goede berichten en dat is mooi.
  Heel speciaal een Keniaanse kraal, die hebben er niet veel.
  Lekker dat jullie nu nog even voort kunnen hobbelen en dat volgende week het circus weer verder trekt.
  Ben heel benieuwd wat jullie vandaag in petto hebben, veel plezier in ieder geval en blijf genieten.
  X Mieke

  Reply
 6. Evelyn

  Lieve Anja,

  ik moest weer even bij lezen. Wat geweldig dat Xena een speciale kraal uit Kenia heeft gekregen. Ik ben heel benieuwd. Ik moet mijn dochter altijd prikken en gaat in een huidplooi in haar bil en loodrecht. Daar heeft ze het meeste “vet” zitten. Ze zeggen dat de buik ook goed te doen is maar dat wil ze hier niet. Dat vindt ze eng. Ik kan je niet vertellen waarom het in het zkh 45 graden wordt gedaan en thuiszorg 90. Gaat je lukken dat prikken.
  Ik hoop dat jullie vandaag een mooie dag hebben

  groetjes Evelyn

  Reply
 7. Pauline en Maurits

  Met die prikken kan ik je niet helpen, bij het zien van een naald val ik vaak al flauw 😉 Daarom vind ik het ook extra knap dat Xena dat allemaal zo goed doet. En op zuster Annie ben ik ook trots, wat doe jij dat toch allemaal goed Anja. De komende vakantie duurt die wat langer, ik zou graag weer een keer bij jullie langs komen. Maar alleen als je daar zelf zin en tijd voor hebt hoor, heeft geen haast.
  En wat een top apotheek zeg, fijn dat je daar op kunt bouwen!

  Reply
 8. Jessica

  He zuster Annie, handig zo’n blog met zoveel mensen die reageren en meelezen! 🙂
  Prikken is nou iets waar ik net geen ervaring mee heb…
  Wat gaaf dat Xena een echte masai-kraal heeft!
  Voor morgen een roze vakantiedag
  xJess

  Reply
 9. Mariska Huising

  Hoi Anja,
  Ik heb je vraag gesteld aan een regiomanager van de thuiszorg. Hier onder haar antwoord.
  Ik hoop dat je er wat aan hebt.
  Mariska, X

  Antwoord Mieke:
  Ook ik weet niet beter of Fraxiparine wordt (subcutaan = onder de huid) loodrecht geinjecteerd. Ik weet alleen niet hoe oud en stevig Xena is. Is ze erg mager dan kan voor de 45 graden methode gekozen worden omdat je dan goed onderhuids komt, en met loodrecht er te ver onder.

  Reply
 10. André & Monique

  Wat leuk, een mooie kraal uit Kenia! Ik ben benieuwd hoe hij er uit ziet! Die hebben er vast niet veel aan hun kanjerketting zitten!

  Ja dan denk je “vakantie” te hebben en moet je toch steeds van alles ondergaan en steeds naar het ziekenhuis. Echt balen!
  Toen ik gister met Lennard in het ziekenhuis was zag ik een man zitten met een drankje in een literfles. Hij was driftig aan het drinken en moest daarna waarschijnlijk in de scan. Ik moest ineens aan Xena denken, wat een troep! Ik heb ooit eens een blikje Red Bull leeg gedronken, dat was al vreselijk!

  Groetjes uit Den Helder XXX

  Reply
 11. aliette

  ik weet ook niet beter als subcutaan prikken schuin 45 gr in de buik omdat het daar het snelst word opgenomen door het lichaam in de bil en ander dikkere plekken word het veel langzamer opgenomen en niet zo goed,. dus je prikt 45 gr door met je pink te steunen op de buik en de spuit tussen duim en wijsvinger te pakken je andere hand een buikplooi en klaar is kees en de huid schoonmaken hoeft niet meer groetjes

  Reply
 12. Dorette

  Anja, als je uitgeoefend bent op de sinaasappelen, mag je mij even bellen.
  Ik heb vroeger in het ziekenhuis heel vaak mensen met een allergie moeten leren hoe ze zichzelf kunnen prikken ( i.v.m. een anafylactische shock) . Ze mochten dan altijd eerst op mijn been oefenen alvorens in hun eigen been te prikken.
  Ik ben dus wel wat gewend. De eerste prik in mensenvlees mag je bij mij zetten, want het is wel een ander gevoel van prikken dan een sinaasappel. Draag ik ook mijn steentje bij op die manier. 🙂

  Reply
 13. Fion

  Hoi Anja,

  Het licht een beetje aan waar je hem zet.
  Als je hem in de buik in een huidplooi zet dan moet je natuurlijk wel iets hebben om hem te zetten. Bij kinderen gebruiken ze eigenlijk altijd de 45 graden methode. Ik heb het zelf ook zo geleerd.
  90 graden doen ze omdat een eventuele luchtbel dan direct boven in de spuit terecht komt en er zo min mogelijk van de fraxiparine achterblijft.
  Maar dat gaat om zo weinig dat het eigenlijk niet echt een reden is.
  Wat vind je zelf prettiger?
  Met de 90 graden kom je dieper (is misschien ook enger).

  suc6 😉
  En een dikke knuffel

  Reply
 14. Jacque

  Lieverds, ik heb helemaal niets meer toe te voegen als ervaringsdeskundige 😉 Je krijgt al meer dan genoeg goede raad. Het is wel heel fijn al die lieve, meelevende reacties. Geniet van de vrije dagen en tot snel! X van ons 4en

  Reply
 15. aliette

  nog even een correctie het ligt ook aan de naald korte naald loodrecht bv net zo als insuline prikpen lange naald schuin

  Reply
 16. Jerry

  Al hebben wij geen verstand van naalden, wensen wij jullie een hele fijne verdiende vakantie toe.

  Hugs uit Hoofddorp

  Reply

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *