Dag 51 (24 december 2010) Kenia en kerstavond

En vanmorgen deed de PAC het weer, het begint al een aardig toppertje te worden!!!

Het bloed van vandaag liet overigens wederom goede waardes zien en daar zijn we heel erg blij mee. De sondevoeding doet zijn werk, ze krijgt de juiste voedingsstoffen en dat zien de artsen in het bloed. De tekorten aan elektrolyten (kalium, fosfaat, calcium, magnesium, natrium) zijn zo goed als weg, dus weer wat minder medicijnen op een dag.

De waardes van CMV zijn door de virusremmers enorm gedaald, vorige week was deze waarde 41.000 (dus echt enorm) en vanmorgen 2.800. Bij een waarde lager dan 1.000 wordt er niet meer behandeld en de verwachting is dat dit begin volgende week zal zijn. Die virusremmers gaan via het infuus en dat zou dus betekenen dat we naar huis mogen, mits de rest van de waardes ook goed zijn. Ons streven is in ieder geval met oud en nieuw thuis te zijn en dat gaat ons gewoon lukken!! Deze waardes verklaren overigens wel haar vermoeidheid.

Ons Kenia-project!!! In het VU doen ze mee aan een project Doctors for Doctors (of zoiets, weet de naam niet precies). Het is in ieder geval een project waarbij artsen naar ontwikkelingslanden gaan en hun kennis overdragen, dus niet zozeer hulpgoederen, maar informatie. Professor Kaspers gaat in januari samen met verpleegkundigen Marianne en Vera en Suzanne Gordijn van het onderzoeksteam naar Kenia. Daar gaan zij artsen en verpleegkundigen van een centrum voor kankerpatiënten  voorlichten en ook les geven in o.a. sondevoeding. In Kenia zien ze sondevoeding niet als iets aanvullends wat heel effectief is, maar meer als het begin van het einde. Marianne heeft Xena meerdere keren geholpen op de dagbehandeling en zo ook de dag dat zij sondevoeding kreeg. Marianne heeft haar toen gevraagd of zij mee wilde werken aan een filmpje over sondevoeding. Er zouden haar dan een paar vragen gesteld worden en daar moest Xena dan op antwoorden maar wel allemaal in het Engels. Dit filmpje wordt dat als demonstratie/lesmateriaal gebruikt. De vragen hadden wij vooraf gekregen zodat Xena zich een beetje kon voorbereiden. Het was nog wel pittig, want de vragen waren: Wat was je eerste reactie toen je hoorde dat je sondevoeding kreeg? En irriteert de sonde? Vind je dat kinderen in Kenia ook recht op sondevoeding moeten hebben? En hoe voel je je? Xena deed het echt fantastisch, er zijn twee opnames gemaakt en beide keren ging het gelijk goed. Ze heeft hiervoor eigenlijk een kraal verdiend, maar ja die is er niet, dus nu gaan Marianne en Vera op zoek naar een Afrikaanse kraal.

Marcel is vanmorgen nog met Mary op pad geweest naar de AH. Hij kreeg een doos en die mocht hij helemaal vullen met allerlei lekkere dingen voor Xena. Ook kreeg hij nog een bos bloemen, staatslot en DVD-pakket van Glee, helemaal fantastisch. Lieve Mary bedankt dat je Xena opgegeven hebt, heel bijzonder en geweldig dat AH aan jouw wens gehoor heeft gegeven.

Wensenpakket AH

Het is 24 december, kerstavond oftewel Heilige Abend. Broertjelief kwam vanmiddag nog ff een knuffel geven voordat hij weer naar zijn eigen gezin, die nog in Oostenrijk is, vertrok. Heilige Abend heeft voor ons beiden altijd een bijzondere betekenis gehad, ik heb dit wel altijd geprobeerd om in Nederland door te voeren maar het is toch anders. Het gemis van mijn moeder en ook van Sander en zijn gezin is toch groter en ik merkte dat Sander bij het weggaan, het ook moeilijk had. Juist in deze periode wil je dicht bij elkaar zijn, maar broertjelief in gedachten zijn we heel dicht bij elkaar.

Vanavond hebben wij op onze manier kerstavond in het ziekenhuis gevierd. Wij hadden het gezellig gemaakt met een kersttafel, kadootjes en lichtjes. Al enkele jaren vieren wij kerst met de familie Terhorst, maar dat liep dus dit jaar allemaal een beetje anders, vandaar dat zij vanavond naar het ziekenhuis zijn gekomen. We hadden lekkere chipjes en toastjes en op de achtergrond stond de tv aan op All you need is love, en er waren kadootjes! Xena werd ff niet lekker nadat zij een bepaald medicijn had gekregen, maar gelukkig knapte ze later weer op, zodat zij toch nog kon genieten van deze kerstavond.

kerstavond met de familie Terhorst

Toen de familie weer vertrokken was, hebben wij de kadootjes uitgepakt die wij van diverse mensen hebben gekregen en in het bijzonder de kadootjes die Dana voor ons had gekocht.  Het zijn niet de kerstdagen en kerstavond die ik in gedachten had voordat Xena ziek werd, maar thuis is daar waar je dierbaren zijn en dan kan het dus zomaar gebeuren dat deze kerstavond toch een gouden randje heeft.

Helaas is dat niet voor iedereen weg gelegd, want de  morgen begon eigenlijk best wel een beetje verdrietig omdat Reinette, de surrogaatoma (oftewel zure taart oma van Xena en Dana) vanmorgen belde om te vertellen dat haar schoonzusje Nettie toch nog plotseling was overleden. Onze gedachten gaan dan ook uit naar de familie Broek, zeker in deze kerstdagen. Wij wensen jullie veel sterkte met dit grote verlies.

 Lieve Nettie rust zacht, je was een prachtmens!

23 thoughts on “Dag 51 (24 december 2010) Kenia en kerstavond

 1. familie Terhorst

  Donderdagavond een verzoek vanuit Amsterdam. Jullie zullen wel gaan zingen in Velserbroek, maar willen jullie in plaats daarvan als familie kerstavond vieren met ons. En natuurlijk willen we dat. We stapten een bijzondere wereld in. Vanuit de kou en de wind in de warme beschutting van het ziekenhuis. De meiden in mooie kerstjurkjes met sneeuwlaarzen, maar dat past wel bij een kerstavond die anders is dan anders. De rust op de afdeling maakte ons ook rustig. De kamer van Xena en Anja was helemaal in kerstsfeer, compleet met All you need is love. We hebben een poosje knus bij elkaar gezeten in die schemerige ruimte die door kerstlampjes verlicht werd.

  Het was erg fijn om even bij elkaar te kunnen zijn. Er komen nog vele kerstsamenzangen de komende jaren en we hopen dat we daar met z´n allen dan kunnen meezingen.

  Lieve kerstgroeten van ons allemaal.

  Reply
 2. jeanine

  LIEVE ALLEMAAL,
  WIJ WENSEN JULLIE FIJNE KERSTDAGEN TOE,HOOP DAT HET ZO GOED MAG BLIJVEN GAAN ZOALS HET NU GAAT. KUNNEN WE IN HET NIEUWE JAAR KERSTAVOND IN HALEN MET EEN ETENTJE!!
  LIEFS SANDER JEANINE BOXIE EN BRONTY

  Reply
 3. Mirjam Philippo

  Lieve allevier,

  Ondanks dat het niet in de Velserbroek is hoop ik toch dat jullie met z’n vieren een beetje een leuke gezinskerst kunnen vieren in het ziekenhuis. Aan de versiering van de kamer zal het zeker niet liggen en als Xena zich zo goed blijft voelen als de laatste dagen dan kunnen jullie lekker genieten van elkaar.

  Groetjes Mirjam

  Reply
 4. Jessica

  Lieve Anja, Marcel, Dana & Xena,
  Vandaag is het kerstfeest, het feest van het licht. Zoals elke dag wordt ook vandaag even stilgestaan bij jullie, maar op een dag als deze zal ons licht extra naar jullie uitgaan.
  Dat wensen vervuld mogen worden….
  liefs,
  Jessica, Laci, Timo & Ralf

  Reply
 5. ineke ijlstra

  lieve anja marcel dana en xena , petje af hoor anja ,dat je er toch een bijzonderen avond van maakt ,ik begrijp dat jullie niet thuis zijn met kerst maar jij hebt ondanks alles toch een gezellige (thuis) gecreeerd daar, gelukkig gaat xena vooruit en mag ze misschien met ouwejaarsdag naar huis , ik lees je verslag met n lach en n traan zoals jij je er door heen slaat , ik wens jullie heel veel sterkte , ik begreep dat mark gaat koken voor jullie ,dat kan hij lekker, maak er wat moois van deze dagen , liefs ineke ijlstra.

  Reply
 6. gerritte

  Lieve alle vier,

  Wat heerlijk om te lezen dat jullie zo toch nog een hele fijne kerstavond hebben gehad!
  Wij hopen dat het vandaag voor jullie ook nog een fijne dag mag worden. Fantastische om te lezen dat Xena toch ook zo mag genieten.
  Een hele dikke warme kerstknuffel uit zoetermeer

  gerritte

  Reply
 7. monica en frans

  Lieve marcel,anja,danaen xena
  Voor jullie allemaal een heel fijn kerstfeest,het is wel allemaal wat,maar anja wat doe jij toch je best om toch dat kerstgevoel een beetje bij jullie binnen te halen.
  Maar op de foto te zien hebben jullie echt een gezellige kerstkamer.
  We hopen voor jullie dat jullie oud en nieuw lekker in jullie eigen huis kunnen vieren.
  En xena je doet goed je best,ga zo door we zijn zo trots op je.
  Nu allemaal een dikke kus en geniet toch evengoed van de kerst met elkaar.
  frans en monica

  Reply
 8. Monique

  Lieve Anja ..

  Bedankt voor je lieve woordjes voor mijn familie ondanks je eigen zorgen ook nog aan een ander denken ………

  Ik wens jullie fijne dagen en Xena zet hem op wijfie je kan het X Moon

  Reply
 9. Dorette

  Ik weet precies wat je bedoeld Anja. Heiliger Abend, in Nederland krijg je nooit dat hele speciale gevoel. En dat je broer dan terug moet naar Oostenrijk, ook ik weet hoe verdrietig dat voelt. Maar hij is in ieder geval even bij je geweest.
  Ik denk dat deze kerstavond wel een heel speciale plaats zal gaan innemen in jullie leven.Toch wel erg bijzonder, al was het dan niet thuis.
  Fijn dat jullie de avond toch konden vieren met de mensen die er altijd bij zijn.
  Hier blijven we extra kerstkaarsjes branden voor jullie gezin.

  Liefs Dorette

  Reply
 10. Pauline en Maurits

  Lieve allemaal,

  Wat fijn dat jullie met zijn allen samen konden zijn op kerstavond. En wat een goede berichten over Xena. Ik hoop dat deze stijgende lijn zich voortzet. De warmte van jullie gezin is hier in de kamer te voelen. Fijne kerstdagen allemaal.

  Liefs Maurits en Pauline

  Reply
 11. ingrid en anne

  Lieve mensen,

  Wij wensen jullie al is het dit jaar voor jullie op een andere manier hele gezellige en warme dagen toe met elkaar!!!!

  Als wij de kaarzen aandoen, branden ze ook voor jullie!

  kussen Anne en Ingrid Storm

  Reply
 12. Nandy

  Een beter kerstcadeau hadden wij allemaal niet kunnen krijgen, omdat de stijgende lijn zich beetje bij beetje voortzet !
  Hele fijne kerst ondanks het verblijf in het ziekenhuis !
  Op naar oud en nieuw thuis !

  Veel liefs en dikke kus !
  Nandy, Bert, Merle en Sam

  Reply
 13. Monika en Bowie

  Even op de pc bij mijn ouders (de mijne startte niet meer op en is met Enzo en Lennard met de trein meegegaan).
  Fijn om weer even te kunnen lezen.
  En fijn dat jullie er gister toch een bijzondere kerstavond van hebben kunnen maken.
  Veel liefs en licht en kracht stuur ik jullie weer toe.
  Ookal kan ik niet steeds bijlezen jullie zijn elke dag in mijn gedachten.

  Knuffff, Monika
  en lebbers van Bowie en Jonna

  Reply
 14. John en Kim

  Fijn dat jullie nog zo’n bijzonder avond hebben gehad!

  We denken aan jullie!
  Heel veel liefs en een dikke knuffel John en Kim
  en een lebber van Tess

  Reply
 15. Lune

  Hee Xena,

  Da’s nog eens een mooi kerstpakket waar menig werkend nederlander jaloers op is, alleen maar lekkere en leuke dingen. (ik wel in ieder geval en ik werk niet eens :D)
  Fijn dat jullie toch de kerstsfeer naar het ziekenhuis hebben kunnen halen en een fijne avond hebben gehad.
  Ik hoop dat het vandaag ook een goede dag geweest is voor je en super stoer dat je een filmpje hebt gemaakt over je sondevoeding.
  Straks ben je nog een eh…. bekende Keniaan? een bekende keniaanse nederlander? een bekende nederlandse keniaan? tja….. maar in ieder geval bekend in Kenia 😀

  Dikke knuffel
  Lune

  Reply
 16. Pauline

  Zo, de dag is alweer bijna om. Ik hoop dat deze bijzondere eerste kerstdag net zo fijn is verlopen als jullie kerstavond. En het allerbelangrijkste dat Xeentje weer een stukje beter is. Op naar dinsdag!

  Xxxx

  Reply
 17. André & Monique

  Wat een mooi pakket van AH! Dat zijn allemaal lekkernijen! Top hoor! En dat Keniaproject vind ik ook geweldig! Super dat je daar aan mee hebt gedaan en dat de opnames goed zijn verlopen! Je bent een geboren actrice!!

  Ook met kerst zijn jullie constant in onze gedachten!!

  XX

  Reply
 18. Lorenzo van Velzen Bottazzi

  Xtra nice message 4 Xtraordinary Xena:

  Xena, ik wil even wat kwijt voordat ik ga slapen. Iedereen is getalenteerd en Ik geloof dat vooral jij een sterk, gepassioneerd en getalenteerd persoontje bent. Blijf zoals ik geloven in jezelf en wat je het leukst vind om te doen. Ook al schijnt de zon niet altijd… Diep van binnen zal je blijven stralen. Al kan je niet altijd doen waar je hart naar verlangt, onthoud dat niks onmogelijk is als je er maar in blijft geloven. Dus vertrouw er maar op dat je prachtige dingen te wachten staan..
  Voor nu ga ik visualiseren dat we samen gezellig aan het dansen zijn.

  Welterusten,

  Lorenzo.

  Reply
 19. Isaya Wullings

  Wauw wat cool een bericht van lorenzo,, ik ga zaterdag naar de theatershows van sytycd en ik zie dan lorenzo ook dansen, ik hoop ook ooit met hem te mogen dansen, maar ik gun het xena toch wel veel meer!!!!

  X

  Reply

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *